Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 24 25
26 27 28 29 30 31  

Internet - tudnivalók

Internethez való hozzáférést többféle módon is lehet igényelni.

1. Emailben a rendszergazda.kinizsikollegium@gmail.com címre elküldött üzenettel. Az emailben feltétlenül legyen benne a hallgató neve, szobaszáma és a számítógép ETHERNET MAC címe (fizikai cím).

2. Az interneten lévő regisztrációs form-on. Amely itt érhető el.

Please fill the registration form (here) and send it to the system manager.

3. Portán kérhető regisztrációs lapon, amelyet kitöltés után elég visszajuttatni a portára és ott leadni (nem szerencsés egyesével csak emiatt kopogtatni a rendszergazdánál)

Az internetigénylés követően 3 munkanapon belül az internethozzáférés biztosításra kerül. A rendszergazda több feladatot is ellát, ezért nem biztosítható, hogy az igénylést követően azonnal el tudja végezni a regisztrációt. Megértéseteket köszönjük!

További internetes kérdések, kérések esetén keressétek, írjatok a rendszergazda.kinizsikollegium@gmail.com vagy személyesen keressétek ( If you have other questions, please write an email to rendszergazda.kinizsikollegium@gmail.com  or find personally):

  • Szeker Viktor nevelőtanár - L113

Köszönjük az együttműködést!

 

Segítség a MAC-Address (fizikai cím) lekérdezéséhez

Windows felhasználóknak:
- Csatlakoztasd az UTP kábelt az eszközödhöz
- Start menü / Beállítások
- Hálózati és Internet beállítások
- Ethernet
- Ethernet ikonra bal egérgomb
- Itt találod a Physical MAC Address-t

Mac OS X felhasználóknak:
- Apple menü / System Preferences...
- Internet & Wireless menüsor / Network
- Ethernet vagy USB Ethernet sor legyen kiválasztva!
- Advanced... gombra kattintani
- Ethernet fülben az Ethernet ID-t kiírni

Ha ez nem segít Google-n találhatsz megoldásokat, hogy találd meg az Ethernet MAC címedet vagy írj a rendszergazda.kinizsikollegium(kukac)gmail(pont)com email címre.

 

Kollégiumi Internet-használati Szabályzat

(letölthető .doc formátumban is)
A BCE Kinizsi Kollégiuma az Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központtal (ISZK) együttműködve az alábbi használati szabályzatot alkotta.

A szobákban használt internet-hozzáférés nem tartozik a kollégiumi alapszolgáltatások körébe, ezért ez csak internet-használati díj fizetése mellett vehető igénybe. A hozzáférés a rendszergazdai feladatokat ellátó nevelőtanár által meghatározott módon igényelhető. A díj aktuális mértéke megtalálható minden évben a Kollégiumi Bizottság által kiadott aktuális Kisokosban.

Szankcionálásra kerülnek a következő tevékenységek:

1.     A hálózati eszközökben (pl. fali csatlakozó, vezetékek) károkozás, vagy módosítás.

2.     A kiosztott internet elérés továbbosztása BÁRMELY módon (számítógépen, switch-en, router-en, stb. keresztül, kivéve a rendszergazdai feladatokat ellátó nevelőtanár által kiosztott, a Kollégium tulajdonában levő eszközöket)

3.     wifi access point üzemeltetése és használata,

4.     bármely fájlmegosztó rendszer használata (Torrent, Bitlet, DC, E-mule, LimeWire stb.).

5.     Bármely szerver, illetve szerver funkció szolgáltatása az illetékes nevelőtanár írásbeli engedélye nélkül

6.     számítógép üzemeltetése rendszeresen frissített vírusirtó- és tűzfal nélkül. A vírusos munkaállomást, azonnal le kell csatlakoztatni a hálózatról a fali aljzatból, a kábel eltávolításával. A számítógép csak és kizárólag vírusmentesítést követően csatlakoztatható vissza a hálózatra.

7.     a munkaállomásokról bármely irányba indított „rosszindulatú támadás”, vírusfertőzés terjesztése. Más számítógép gyenge pontjának (pl. megosztás) kihasználása a felhasználó engedélye nélkül.

Ha bárkinek tudomása van a fentebb-, illetve a szabályzatban foglalt más szabályok megszegéséről, az illetékes nevelőtanárt értesíteni kell.

A szabályok megszegésért elsősorban az internet-hozzáféréshez rendelt személy a felelős, s másodsorban az elkövető (felhasználó) is, ha nem egyezik meg a két személy. Amennyiben nem állapítható meg, csak szobához köthető a szabálysértés, akkor a szoba egyetemlegesen felel a szabályok megsértéséért.

Az illetékes nevelőtanárnak joga van bármikor személyes ellenőrzést tartani, és jelen szabályzat megsértése esetén a hálózatról minden figyelmeztetés nélkül leválasztani a számítógépet, illetve fegyelmi eljárást kezdeményezni.

A szabálysértésből adódó leválasztás után újbóli csatlakozásra csak a Kollégium vagy az Egyetem vezetésének engedélyével és a használati díj ismételt befizetésével van lehetőség.

Ha az ISZK, vagy bármely más egyetemi szervezet észleli a szabálysértést, az ISZK saját hatáskörében bármikor tilthatja a hozzáférést, melyet az illetékes nevelőtanárnak nincs jogosultsága felülbírálni.

Amennyiben a számítógép hálózati kártyájának fizikai azonosítója (MAC address) megváltozik vagy a kollégiumi lakó más szobába költözik, azonnal értesíteni kell az illetékes nevelőtanárt.

A szabályzat megszegése fegyelmi eljárást vonhat maga után. A „nem” tudásból származó szabályszegés nem mentesítő körülmény. A kollégiumi hálózat csak a tanulást elősegítő tevékenységekre használható az Egyetem vonatkozó szabályzata alapján.

Jó tudni...

Fontos megérteni, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a szabályzatsértésre vonatkozóan nem létezik semmilyen alsó korlát, azaz nincs olyan (feltöltési, letöltési, napi, heti, stb.) limit, ami alatt megengedett a szabályzat megsértése. Így pl. a szabályzatot, bármely törvényt, szerzői jogokat, vagy az egyetem jó hírnevét sértő tartalom megosztása, letöltése a legkisebb méretben sem megengedett és fegyelmi következményekkel járhat! Ez alól természetesen a kollégium vagy annak rendszergazdája sem adhat mentességet!

Wifi router

Mivel a kollégiumban nincs központi wfi-s internet, így az internetszolgáltatás kábelen keresztül megoldható. Szobánkénti wifi router bekötésére nincs lehetőség, mivel nem ellenőrizhető megfelelően, hogy nem kerül-e továbbosztásra az internet, így kikerülve a fizetési kötelezettséget.

Switch-ek, kábelek

A kollégiumban szobánként sok esetben csak egy végpont került bekötésre, így az internet szobán belüli elosztása miatt switch-et kell használni. A kollégiumnak limitáltan van lehetősége ingyen eszközöket nyújtani a hallgatók részére. Ez érvényes az UTP kábelekre is. Sajnos az eszközök kiosztása után azokba a szobákba, ahová nem jutott kábel és / vagy switch saját erőből kell finanszírozni az eszközöket. Nagyon fontos, hogy olyan szobában, ahol a kollégium biztosított switch-et, kábelt azt az utolsó kiköltöző adja le a portán, ahol összegyűjtésre kerül. Nyári átköltözésnél is kérném, hogy aki olyan szobába költözik, ahol már van eszköz vagy nem szükséges, mert mindkét fali internet port aktív az szintén adja le a portán, ezzel segítve, hogy megkaphassa olyan szoba a switch-et, ahol az valóban szükséges.

 

 

Utolsó frissítés: 2020.02.03.